70 входа наеха платен домоуправител

от сеп. 21, 2011новини

Плащат от 2.90 до 7 лeва на апартамент всеки месец

Седемдесет жилищни входа в Пловдив вече са наели платен домоуправител, който да управлява етажната им собственост и да решава междусъседските войни. Услугата в Пловдив вече се предлага от две фирми. “ДОМОУПРАВА” намират хора за чистене на входа, грижат се асансьорите да са в изправност, плащат сметките за ток и вода на общите части, водят счетоводството на входа, както и събират парите за Фонд обновяване и ремонт на входа. Също така поемат ангажимент да организират общите събрания на блока, да ги представляват пред администрацията и дори да помагат при разрешаването на спорове между съседите.
Повечето, които ни търсят, са осъзнали, че някой трябва да се грижи за общия интерес във входа им и искат той да е външен човек, за да е безпристрастен както в събирането на средствата, така и във воденето на отчетността, смята Иван Великов, управител на “ДОМОУПРАВА”. Фирмата му управлява 25 сгради, като събира между 5 и 7 лв. на месец от всеки апартамент за обслужването. Размерът на сумата, разбира се, зависи от големината на сградата и пакета услуги, които искат собствениците да им предостави фирмата, уточни Великов.
Повечето от блоковете, които обслужват, са панелки, някои от тях в особено запуснат вид заради липсата на организация по събирането на средствата. Като пример Великов сочи блок със 135 жилища в ЖР “Тракия”. Когато стъпихме там, беше разграден двор. Кабели висяха навсякъде по сградата, вратите бяха денонощно отворени.  Надземните и подземните мазета бяха разбити, носеше се неприятна миризма, а във входа съществуваше война между съседите за общите части ­ стаи и мазета, които бяха и затрупани с непотребни вещи. За кратко време нашият домоуправителят успя да организира разчистването, събирането на неизплатените суми за общите части. Ремонтира се ВиК, решихме и проблема с отказите да се плаща асансьора, като въведохме контрол на достъпа до него с чип-карта. Дори се монтираха и камери за видеонаблюдение, с които бяха предотвратени две кражби, обясни Великов. Според него много жилищни блокове ще се насочат към наемането на частен платен домоуправител. Причината е, че ръководеното на входа изисква много време и е почти непосилно за работещ човек. Според него ползването на професионален домоуправител не само че облагородява входа и блока, но това може дори да увеличи цената на жилището при една евентуална продажба, когато то е в уреден и чист блок например.
Другата фирма обслужва 40 входа в града. Те са както в стари панелни блокове, така и в ново строителство. Наемат ни както входове с пенсионери и хора с малки финансови възможности, така и с добри такива, сподели офис сътрудник на фирмата.
Много от хората все още не знаят, че се нуждаят от фирма като нас, тъй като има нови промени в Закона за управление на етажната собственост. А и един работещ човек не може да отдели нужното внимание и време да управлява цял вход, смята колежка на Великов.
6
Все повече инвеститори на затворени жилищни комплекси въвеждат услугата платен домоуправител, като при подписването на предварителния договор за покупката на жилището собственикът се задължава да плаща месечна сума за поддръжка на входа, зелените пространства пред блока. Тази сума варира между 30-40 лв. на месец за апартамент.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *