Лошите съседи на съдия-изпълнител

от юли 21, 2012новини

Живеещите в шестетажен блок на ул. “Копривщица” 29 осъдиха съсед, неплащал за чистачка и осветление във входа. Срещу 70-годишния Кирил Димчев има извадени два изпълнителни листа, единият от които е за сумата от 266,61 лв. с лихвите и 275 лв. разноски по делото. Вторият е на стойност 125 лв. и той трябва да ги издължи на платения домоуправител във входа фирма “ДОМОУПРАВА” за направени съдебни разходи. Управителният съвет на Етажната собственост вече е дала Димчев на съдия-изпълнител и той ще пристъпи към опис на имуществото му, ако мъжът не плати.

Живеещите в блока наели платения управител да ръководи входа им м.г. пролетта и го упълномощили да заведе дело срещу комшията им от втория етаж. По документация той дължал пари за близо седем месеца за чистачка и осветление.

Вземането стана възможно благодарение на добре водената документация в блока, констативните протоколи и решения на Общото събрание. Преди това Димчев получи няколко покани и възможности да плати доброволно дължимата сума, разказа Иван Великов, управител на “ДОМОУПРАВА”.

Длъжникът е на 70 г., но според съседи е добре материално осигурен, с възможност да плаща. Въпреки това отказва, обясни Великов. Димчев ползвал стая в общите части, заградил е части пред апартамента си, но твърди, че ги е купил с жилището, допълва Великов. Според управителя на една от големите и утвърдени фирми за платени домоуправители в Пловдив това не е първият изпълнителен лист срещу недобросъвестен съсед в града.

Търсенето на съдебна отговорност от длъжници във входа стана възможно след поправките в Закона за управление на етажната собственост. Той даде като крайна мярка правото на живеещите в блока да изгонят лош съсед.

Публикация във вестник Марица

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *